Blog, Lifestyle, Minerali, Vitamini

Kvinoja – čarobna sjemenka koja doprinosi vašem zdravlju!

Sve više recepata počinje uvoditi neke nove vrste hrane u našu prehranu. Za neke smo čuli i lako ih pronalazimo, oduševljeni njihovim okusima i svojstvima, dok druge tek otkrivamo. Današnja gastronomija favorizira zdraviju prehranu, u kojoj dominiraju razne vrste juha i salata bogatih raznim sastojcima. Jedna od namirnica koja se češće nalazi u toplim i hladnim varivima ili salatama je neobična kvinoja. Priroda ju je obdarila bogatim, a nama dragocjenim svojstvima. Recepti s kvinojom preporučuju se i za okus i za zdravlje!

Što je kvinoja?

Kvinoja ili Quinoa je zeljasta biljka, koja se prvenstveno uzgaja zbog jestivih sjemenki. Sjemenke kvinoje bogate su proteinima, dijetalnim vlaknima, vitaminima B i dijetalnim mineralima u količinama većim od mnogih drugih žitarica.

Potječe iz andskog područja sjeverozapadne Južne Amerike, a prvi put se spominje prije sedam tisuća godina, ali za prehranu stoke. Znamo da ne zvuči pretjerano privlačno, ali trebalo je još oko tri tisuće godina da ljudi shvate kako je ova sjemenka iznimno korisna i za naš organizam. Prvi su ga primijetili pripadnici napredne civilizacije oko jezera Titicaca u Peruu i Boliviji. Oni su ga koristili u svakodnevnim obrocima zajedno s krumpirom ili kukuruzom, a mogao je zamijeniti i kruh ili rižu u slučaju loših uroda. Uz posebno odobrenje Dalaj Lame, kvinoja se počela uzgajati na Tibetu. Danas dobro opstaje na morskoj obali ili na mjestima gdje su nekad bile džungle.

Postoji nekoliko vrsta kvinoje: bež, crvena i crna, a većina usjeva uzgaja se na velikim nadmorskim visinama, od 3000 metara nadmorske visine. Kvinoja se smatra iznimno čistom biljkom jer je zabranjeno koristiti genetski modificirane organizme tijekom uzgoja, čak ni za obranu od nametnika ili povećanje prinosa.

Kvinoja – nutritivna vrijednost čarobnog sjemena

Što se kalorija tiče, kvinoja sadrži samo 120 kcal na 100 grama gotovog jela, a ima i nizak glikemijski indeks. Zbog toga je idealno jelo za one koji žele smršaviti ili voditi zdrav način života. Njegova glavna prednost su velike količine biljnih bjelančevina koje se lako i brzo apsorbiraju. Osim toga, ima uravnotežen sastav minerala i vitamina. Cink, mangan, fosfor, kalcij i drugi elementi prisutni su u dovoljnim količinama. Na primjer, riba ima fosfora koliko i kvinoja, a količina željeza dvostruko je veća od pšenice. Kvinoja je izvor i lecitina i selena koji sprječavaju razvoj raka. Zbog nedostatka glutena, prikladna je za osobe alergične na gluten i gotovo je stopostotno probavljiva!

Često je koriste vegetarijanci i vegani, a preporučuje se i djeci, trudnicama i osobama koje su izložene velikim intelektualnim naporima jer poboljšava rad mozga.

Kako se priprema kvinoja?

Kvinoja ima čvrstu, pomalo žilavu teksturu i orašasto-zrnasti okus. Idealan je kao zamjena za rižu, kus-kus i leću, kao i za krumpir u kroketima, okruglicama i drugim vrstama krumpirova tijesta ili tijesta za prženje. Dodaje se juhama, temeljcima, varivima i drugim kuhanim jelima. Mljevena kvinoja odlična je zamjena za brašno u pripremi bezglutenskih poslastica.

Prije pripreme važno je sirovu kvinoju dobro isprati, a može se i potopiti u vodi desetak minuta prije kuhanja – 200 grama kvinoje stavite u 300-400 grama vode ili juhe, pričekajte da prokuha pa smanjite temperaturu i dalje kuhati na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 15 -oko minutu dok kvinoja ne omekša ili upije svu tekućinu.

Kad smo već kod zdravog života…

Ako ste kvinoju uvrstili na popis namirnica koje konzumirate, to znači samo jedno – da brinete o svom zdravlju i da želite biti u punoj snazi u svakom trenutku svog života. Zdrav imunološki sustav, zdrav probavni sustav, mozak koji prima dovoljno hranjivih tvari da radi punim kapacitetom – sve su to ciljevi onog dijela populacije koji želi dug i zdrav život, pun energije. Upravo iz tog razloga, BiVits je idealan dodatak vašem zdravom režimu.

BiVits ACTIVA vitamini i minerali  osmišljeni su kao podrška u svakodnevnim aktivnostima i potiču stvaranje zdravih navika. BiVits pridonosi širenju i održavanju dobre ravnoteže zdravlja, a kada je ta ravnoteža postignuta, osjećaj sreće, zadovoljstva i motivacije samo se povećava. Neka raste, i treba rasti!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)