Blog, Lifestyle, Vitamin C

Kolagen – najvažnije i najmoćnije “ljepilo” na svijetu!

Kolagen

Kolagen kroz povijest

Ljudsko tijelo se sastoji od mnogo proteina. Najvažniji i najrasprostranjeniji je svakako kolagen, koji čini gotovo 40% svih proteina u tijelu. Korijen riječi “kolagen” seže do grčke riječi kolla , što znači ljepilo. Ovi podaci mogu vam pomoći da malo bolje shvatite važnu vezujuću ulogu koju ima u našem organizmu.

No, o tome, poslije. Pogledajmo najprije kakva mu je uloga dodijeljena kroz povijest.

U tradicionalnoj kineskoj medicini Ejiao (ejiao – želatina od magareće kože) koristi se od davnina. Mnoge priče o važnim povijesnim osobama koje su koristile kolagen na ovaj način zabilježene su u drevnim spisima.

Za početak, Cao Zhi (192-232), veliki pisac, bio je neprirodno mršav. Nakon što je probao kolagen, odnosno ejiao , toliko se okrijepio da je tu tvar nazvao čudesnim eliksirom i nije se ustručavao pisati i govoriti o njoj svima koji su ga htjeli čitati i slušati. Još jedna priča uvodi nas u jednu od četiri velike ljepotice drevne Kine. To je Yang Yuhuan, koja je živjela za vrijeme dinastije Tang (618-907), i koristila ga je za lice. O njezinoj koži ispredale su se bajke, a ostatak je zabilježio pjesnik Xiao Xingzao koji je, očaran njezinom ljepotom, hvalio Ejiao juhu od rižinog vina, oraha, crnog sezama i kristal šećera – koju je ova ljepotica jela svaki dan.

Iz nešto “novije” povijesti je priča o Li Hongzangu, ministru na dvoru dinastije Qing (1644.-1911.), koji je u Britaniju otputovao 1896. godine, kada je već imao 74 godine. Tijekom dugog putovanja uzeo je lijekove iz carske palače, uključujući ejiao, i vratio se u Kinu u starosti, ali dobrog zdravlja!

Što je kolagen?

Stoga je to najvažniji protein u ljudskom tijelu. Njegova funkcija je njegovanje stanja kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju. Prema najnovijim istraživanjima, količina kolagena i brzina njegovog stvaranja u tijelu određuju stvarnu biološku dob osobe. To se najbolje vidi na koži, jer kolagen čini čak 70% proteina u koži.

Ima ga i u kostima, mišićima i tetivama, gdje se formiraju svojevrsne “skele” odgovorne za stabilnost i strukturu organizma. Kolagen se u tijelu neprestano obnavlja – pritom nestaje, a proizvodi se iz stanica koje ga hrane. Nažalost, s vremenom se ta razmjena usporava i nastaje njen deficit. Ovo usporavanje počinje između dvadesete i tridesete godine. Znamo, očekivali ste da će to biti mnogo kasnije, ali ne. Vrijeme da počnemo razmišljati o kolagenu je već u kasnim dvadesetima!

Kolagen i vitamin C: Kako nadoknaditi kolagen?

Prije svega, naše tijelo proizvodi pro-kolagen iz kojeg kasnije spajanjem 2 aminokiseline – glicina i prolina nastaje kolagen. Vitamin C je potreban za ovaj proces, pa se preporučuje da suplementi ovog vitamina budu redovita rutina u njezi zdravlja.

Određene namirnice mogu pridonijeti cijelom procesu, a preporučuju se jaja, pšenica, mliječni proizvodi, kupus, šparoge, svinjska i pileća kožica, sezam, leća, kokos, kako bi vaše tijelo bilo dovoljno motivirano da ubrza proces proizvodnje. Ipak, jedna namirnica odskače od ostalih po učinkovitosti.

Riječ je o goveđoj kosti, iz čije juhe možete biti sigurni da ste osigurali dovoljno nutrijenata za proizvodnju kolagena. Uostalom, mnoge holivudske dame kunu se u ovu juhu i konzumiraju je svakodnevno.

Suplementi koji ga sadrže

Goveđa želatina, odnosno kolagen u prahu – kolagen u svom najčišćem obliku! A kako se konzumira goveđa želatina? Dvije žličice želatine treba otopiti u vodi, točnije u 50 ml vode. Ostavite preko noći i konzumirajte ujutro.

Kao suplement najčešće ćete susresti njegov hidrolizirani oblik, jedan od najčešćih oblika u dodacima prehrani. Sastoji se od manjih peptida molekulske mase do 5000 Da. U tom stanju potiče regeneraciju kolagenog tkiva, povećavajući sintezu kolagena te sintezu glikozaminoglikana i hijaluronske kiseline. Apsorpcija hidroliziranog oblika iz dodataka prehrani je oko 90%, dok je apsorpcija iz hrane manja od 30%.

Zdravstvene prednosti kolagena

Osim što poboljšava zdravlje kože i ublažava bolove u zglobovima , jača kosti, povećava mišićnu masu i pozitivno utječe na zdravlje srca. Sve su to razlozi da počnete koristiti suplement kolagena, uz koji toplo preporučamo neke od BiVits proizvoda koji sadrže vitamin C, kako bi se bolje apsorbirao i zadržao u tijelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)