Kada su u pitanju vitamini i minerali, obično se fokusiramo na najdostupnije i najpotrebnije za svakodnevnu upotrebu. No, kao i kod drugih stvari u životu, postoje skriveni “dragulji” koji obavljaju vrlo važne funkcije za naše tijelo, ali nisu toliko izloženi. Jedan od takvih minerala, za koji vjerojatno rjeđe čujemo, je krom. lat. Krom, metal po kemijskoj konfiguraciji, mineral je koji se nalazi u određenim namirnicama iu okolišu. Najpoznatija su dva kemijska oblika: trovalentni (hr. 3+) i heksavalentni (hr. 6+). Trovalentni oblik je onaj koji se nalazi u hrani. Šesterovalentni je otrovan i nalazi se u područjima industrijskog zagađenja.
Za što se koristi krom?
Kao mineral važan je jer može pomoći našem tijelu da razgradi i apsorbira ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Može pomoći u važnim funkcijama u tijelu, kao što su: kontrola šećera u krvi – kod dijabetesa, svladavanje metaboličkog sindroma, regulacija metabolizma masti i ugljikohidrata, kod pretilosti, sindroma policističnih jajnika, u kontroli tjelesne težine i povećanja mišićne mase.
Namirnice bogate kromom:
Nalazi se u mnogim namirnicama, kao što su:
- Jabuke i banane
- Govedina
- Pivski kvasac
- Brokula, mahune i krumpir
- Kava
- Riba
- Meso peradi
- Žumanjak
- Cjelovite žitarice
U hrani se nalazi u vrlo malim količinama. Nasuprot tome, morska voda i zemljina kora sadrže obilje kroma. U dodacima je dostupan u nekoliko oblika, uključujući: krom klorid, krom citrat, nikotinat, krom pikolinat i kao kvasac s visokim sadržajem kroma. Iako stručnjaci svakodnevno raspravljaju koliko je ovaj mineral neophodan našem tijelu, on pomaže u obavljanju nekoliko važnih funkcija u našem tijelu [1]. To je, primjerice, dio molekule zvane kromodulin, koja pomaže hormonu inzulinu u obavljanju njegovih funkcija u našem tijelu [2]. Inzulin, molekula koju oslobađa gušterača, vrlo je važan u procesu prerade ugljikohidrata, masti i proteina u našem tijelu [3].
Glukoza u krvi – Krom pomaže u regulaciji razine šećera
Kod zdravih ljudi, hormon inzulin ima važnu ulogu u signaliziranju tijela da unese šećer iz krvi u tjelesne stanice. Međutim, kod osoba s dijabetesom postoje problemi s normalnim odgovorom tijela na inzulin. Nekoliko je studija pokazalo da uzimanje dodataka kroma može poboljšati regulaciju šećera u krvi za osobe s dijabetesom [4]. Jedna je studija otkrila da suplementacija od 200 µg dnevno, tijekom 16 tjedana, može sniziti šećer u krvi i inzulin, dok poboljšava odgovor tijela na inzulin [5].
Apetit – Krom može smanjiti glad i želju za hranom
Većina ljudi koji su pokušali smršavjeti upoznati su s osjećajem gladi i snažnom žudnjom za hranom. Kao rezultat toga, mnogi su zainteresirani za hranu ili dodatke koji bi mogli pomoći u borbi protiv ovih nagona. Nekoliko je studija ispitivalo mogu li suplementi djelovati u tom svojstvu. U osmotjednoj studiji, 1000 µg dodatka kroma dnevno smanjilo je unos hrane, glad i želju za hranom kod zdravih žena s prekomjernom težinom [6]. Istraživači su izvijestili da učinak kroma na mozak uzrokuje ove učinke.
Višak kilograma – pomaže li krom pri mršavljenju?
Zbog svoje uloge u metabolizmu masti, ugljikohidrata i bjelančevina, nekoliko studija ispitalo je tvrdnju da krom pomaže kod mršavljenja. Jedna velika analiza pogledala je 9 različitih studija koje su uključivale 622 osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretile osobe kako bi se dobila potpuna slika o tome je li ovaj mineral koristan za mršavljenje. U tim studijama korištene su doze dodatka kroma do 1000 μg dnevno. Sveukupno, ovo istraživanje pokazalo je da dodaci kroma dovode do gubitka težine nakon 12 do 16 tjedana korištenja kod pretilih osoba [7]. Nadalje, neke su studije potvrdile da može pomoći u regulaciji metaboličkog sindroma, sindroma policističnih jajnika i vrtoglavice, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se te tvrdnje sa sigurnošću dokazale.
Krom u prehrani
Kao što smo spomenuli, ima ga u određenim namirnicama, mesu, žitaricama, nekom voću i povrću – brokula, naranče, jabuke, ali u manjim količinama. Pritom je važno napomenuti da poljoprivredni i proizvodni procesi utječu na količinu kroma u hrani. Zbog toga stvarni sadržaj u pojedinim namirnicama može varirati, pa se suplementi preporučuju kao siguran dnevni unos.
Bivits® Activa
Ako i vi spadate u skupinu ljudi koji imaju problema s dijabetesom, metaboličkim sindromom, viškom kilograma, napadima gladi i željom za slatkim, preporuka za vas je Bivits® Activa Krom – posebna formulacija koja daje 200 µg kroma u jednoj tableti . BiVits sadrži kvasac obogaćen kromom, oblik koji osigurava bolju apsorpciju i dostupnost u tijelu. BiVits® Activa Krom doprinosi:
- Održavanje normalne razine glukoze u krvi
- Normalan metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina
- Regulacija apetita
- Pravilan energetski metabolizam
Reference:
[1] “Chro. is not an essential trace element for mammals: effects of a “low-chro.” diet”; Kristin R Di Bona 1, Sharifa Love, Nicholas R Rhodes, DeAna McAdory, Sarmistha Halder Sinha, Naomi Kern, Julia Kent, Jessyln Strickland, Austin Wilson, Janis Beaird, James Ramage, Jane F Rasco, John B Vincent; J Biol Inorg Chem. 2011 Mar;16(3):381-90. doi: 10.1007/s00775-010-0734-y. Epub 2010 Nov 18.; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21086001/ ;
[2] “The Biochemistry of Chro.” ;John B. Vincent ; The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 4, April 2000, Pages 715-718, https://doi.org/10.1093/jn/130.4.715; https://academic.oup.com/jn/article/130/4/715/4686593;
[3] “Insulin and Insulin Resistance”; Gisela Wilcox; Clin Biochem Rev. 2005 May; 26(2): 19–39.; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1204764/ ;
[4] “Systematic review and meta-analysis of the efficacy and safety of chro. supplementation in diabetes” N Suksomboon 1, N Poolsup, A Yuwanakorn; J Clin Pharm Ther . 2014 Jun;39(3):292-306. doi: 10.1111/jcpt.12147. Epub 2014 Mar 17.; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24635480/ ;
[5] “The influence of chro. chloride-containing milk to glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial”; Dee Pei 1, Chang-Hsun Hsieh, Yi-Jen Hung, Jer-Chuang Li, Chien-Hsing Lee, Shi-Wen Kuo; Metabolism . 2006 Jul;55(7):923-7. doi:10.1016/j.metabol.2006.02.021.; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16784965/ ;
[6] “Effects of chro. picolinate on food intake and satiety” Stephen D Anton 1, Christopher D Morrison, William T Cefalu, Corby K Martin, Sandra Coulon, Paula Geiselman, Hongmei Han, Christy L White, Donald A Williamson”; Diabetes Technol Ther. 2008 Oct;10(5):405-12. doi: 10.1089/dia.2007.0292.; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18715218/ ;
[7] “Chro. supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials”; I Onakpoya, P Posadzki, E Ernst; Obes Rev. 2013 Jun;14(6):496-507. doi: 10.1111/obr.12026. Epub 2013 Mar 18; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23495911/ ;