Blog

Hipotireoza – kada štitnjača ima oslabljenu funkciju

Hipotireoza-štitnjača smanjena funkcija

Štitnjača (štitna) žlijezda

U neka davna vremena dijagnoze bolesti uglavnom su se temeljile na promatranju. No, promatranje se nije koristilo samo u medicini, već je bilo neophodno i za stvaranje najljepših umjetničkih djela. Zanimljivo je da je jedan od najčešćih medicinskih problema, koji je prikazan na slikama antičkog doba, bila guša, odnosno povećanje štitnjače. Nagađalo se da je čak i poznata Mona Lisa Leonarda Da Vincija imala gušavost. Je li Mona Lisa doista imala gušu, morat ćete prosuditi sami, jer jasnih podataka o tome nema.

No, poznato je da je njen tvorac, briljantni Leonardo Da Vinci, prvi naslikao štitnjaču u okviru svojih studija anatomije 1511. godine, dok je nešto više od 100 godina kasnije slavni anatom dr. Thomas Warton opisao njen točan izgled. anatomski oblik.strukturu i nazvao ga prema starogrčkoj riječi thyreos, tj. štit, na što ga podsjeća sam oblik štitnjače. Sama funkcija štitnjače dugo je bila nepoznata. Warton je, primjerice, smatrao da je njegova funkcija zagrijavanje štitne hrskavice, ali i vlaženje vrata te mu daje oblik i ljepotu. Srećom, danas je sve puno jasnije.

Simptomi hipotireoze – štitnjača ima smanjenu aktivnost

Štitnjača je endokrina žlijezda koja kontrolira svaku našu stanicu. To je naš metabolički termostat, a određuje tempo kojim naše tijelo radi: koliko brzo rade mozak i srce, regulira tjelesnu temperaturu, disanje, menstrualne cikluse i tjelesnu težinu. Pojačani umor, neredoviti menstrualni ciklusi, debljanje, otekline, gubitak kose i česte promjene raspoloženja samo su neki od znakova smanjene aktivnosti štitnjače.

Smanjena funkcija štitnjače predstavlja hipotireozu, a jedan od njezinih najčešćih uzroka svakako je autoimuna bolest, poznatija kao što je Hashimoto tiroiditis. Kada se utvrdi nedovoljan rad štitnjače, endokrinolog će propisati odgovarajuću nadomjesnu hormonsku terapiju, no osim terapije lijekovima, osobama sa smanjenim radom štitnjače mogu pomoći i suplementi.

Suplementi za štitnjaču

Ono što je važno i što treba imati na umu svakako je oprez i savjetovanje s liječnikom, jer neadekvatna suplementacija može nepovoljno utjecati na rad štitnjače. Kao što je već spomenuto, mnogi vitamini i minerali podupiru pravilan rad štitnjače. Ipak, dva se ističu kao vrlo važna, a to su selen i cink.

Selen je mineral neophodan za proizvodnju hormona štitnjače, štiti tkivo štitnjače od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, a njegov nedostatak dovodi do poremećaja njezinog rada i hipotireoze. Smatra se da dovoljan dnevni unos selena izravno utječe na zdravlje i funkciju štitnjače.

Uz selen, cink je mineral koji je također izravno povezan s pravilnom funkcijom štitnjače. Optimalne vrijednosti cinka neophodne su kako bi se sintetizirale dovoljne količine hormona štitnjače: T3, T4 i hormona koji stimulira štitnjaču – TSH. Istraživanja su pokazala da suplementacija s 200 mcg (mikrograma) selena dnevno, kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom, može dovesti do značajnog smanjenja razine antitireoglobulina i anti-TPO antitijela, kao i poboljšati raspoloženje. S druge strane, 30 mg cinka samostalno ili u kombinaciji sa selenom u odgovarajućim dozama značajno poboljšava rad štitnjače kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom.

Mislite na vrijeme o svom zdravlju i uzmite svoje zdravlje u svoje ruke, posavjetujte se sa svojim liječnikom, a neka vam BiVits ACTIVA vitamini i minerali budu saveznik na tom zdravom putu.

 

Dr Katarina Bajec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)