Blog

Tjelesna aktivnost i suplementacija – recept za zdrav život!

Tjelesna aktivnost i suplementacija

Vježbanje i zdravlje

Koliko ste puta čuli da je tjelesna aktivnost neophodna za zdrav život? I stvarno je tako. Redovita tjelesna aktivnost jedan je od najučinkovitijih načina prevencije većine bolesti modernog doba, uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Kada govorimo o tjelesnoj aktivnosti, uglavnom se fokusiramo na to koliko je tjelesna aktivnost potrebna i dovoljna za prevenciju bolesti, ali često zanemarujemo što bismo svi mi koji se redovito bavimo sportom trebali unositi u dovoljnim količinama.

Uz pravilnu i uravnoteženu prehranu s dovoljnom količinom ugljikohidrata, bjelančevina te poli- i mononezasićenih masti, svi koji se redovito bave sportom, pa tako i rekreativci, trebaju pripaziti na adekvatan unos vitamina i minerala.

Tjelesna aktivnost i suplementi

Koji su vitamini i minerali potrebni svima nama koji se redovito tjelesno bavimo?

U prvom redu to je vitamin C. Osim što je snažan antioksidans i poboljšava imunološki odgovor, vitamin C pridonosi i bržem rastu i oporavku tkiva, uključujući i brži oporavak mišića nakon treninga.

Vitamin D je nešto što često zaboravljamo, a nažalost živimo u epidemiji njegovog nedostatka. Osim blagotvornog djelovanja na imunološki sustav i zdravlje kostiju, vitamin D pojačava mišićnu snagu i učinkovitost tijekom tjelesne aktivnosti.

Omega 3 masne kiseline još su jedna stavka koja je neophodna svima nama koji se redovito bavimo tjelesnom aktivnošću, ali nažalost često se zaboravlja. U slučaju deficita ovih masnih kiselina usporava se regeneracija mišićnog tkiva nakon aktivnosti, a može doći i do razgradnje mišićnih proteina. Adekvatan unos omega 3 masnih kiselina nužan je kako bi se spriječila razgradnja mišićnih proteina, a to je posebno važno za osobe s inzulinskom rezistencijom. Omega 3 masne kiseline zapravo poboljšavaju osjetljivost na inzulin i time sprječavaju propadanje mišićnih vlakana.

Vitamini i minerali za bolji rad mišića

Vitamin B12 također je nešto o čemu treba razmišljati uz redovitu tjelesnu aktivnost. Sudjeluje u stvaranju eritrocita i boljoj distribuciji kisika do mišićnih stanica. Također, vitamin B12 povoljno djeluje na živčane stanice te omogućuje bolju komunikaciju između mozga i mišića te bolju koordinaciju mišića i sam rast mišića.

Ono što također savjetujem svima koji se redovito bave sportom je da pripaze na unos magnezija. Riječ je o mineralu koji igra vitalnu ulogu u procesu kontrakcije mišića, povećava razinu energije, smanjuje umor i neugodne grčeve. Nisu svi pripravci magnezija isti. Magnezij u obliku oksida ima veće koncentracije, ali se nažalost znatno slabije resorbira. Moja preporuka je magnezij u obliku citrata, jer ima puno bolju resorpciju i iskoristivost.

Ono što je bitno je imati na umu da svi mi koji imamo redovitu tjelesnu aktivnost imamo i povećane potrebe za svim navedenim vitaminima i mineralima u odnosu na one koji nemaju fizičku aktivnost. Hrana često nije dovoljan izvor, pa je važno ne zaboraviti na adekvatnu suplementaciju. Kao liječnik, uvijek savjetujem konzultaciju s liječnikom prije upotrebe bilo kojeg novog pripravka.

Mislite na vrijeme o svom zdravlju i uzmite svoje zdravlje u svoje ruke!

 

Dr Katarina Bajec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)