Blog

Znanstvenici otkrivaju: DNK diktira koji su vam vitamini i minerali potrebni!

DNK

DNK usmjerava vitamine i minerale

Ako brinete o svom zdravlju, onda sigurno znate koliko su vitamini i minerali važni za pravilno funkcioniranje vašeg organizma. Ali jeste li ikada poželjeli provjeriti unosite li dovoljno ovih sastojaka?

U uputama za korištenje suplemenata, kroz razgovore s liječnikom ili ljekarnikom, pa i kroz naše tekstove, naići ćete na preporuke o dozama suplemenata i preporučenom dnevnom unosu. Možda već znate da se ove preporuke temelje na općim vrijednostima…Pa, kako se ove generalizirane brojke odnose na vas osobno?

O tome govorimo u nastavku ovog članka. Kako vaša genetika, odnosno DNK određuje koje vitamine i minerale i u kojim količinama trebate unositi u svoj organizam.

Što je DNK?

DNA je kratica za deoksiribonukleinsku kiselinu. Pojednostavimo ovaj neobičan naziv: DNK je molekula koja nosi informacije o svemu što se događa u našem tijelu, od aktivnosti enzima do boje očiju.

Sav naš genetski materijal temelji se na kombinacijama četiriju baza, odnosno građevnih blokova koji čine molekulu DNK (adenin, gvanin, citozin i timin). Način na koji se ovi elementi kombiniraju jedinstven je za svakoga od nas i diktira kako ćemo izgledati, koliko ćemo biti visoki, koju hranu ćemo voljeti, a koju nećemo voljeti i još mnogo toga.

Vitamini, minerali i vaš DNK

DNK, između ostalog, utječe na to koji će vitamini i minerali biti potrebni našem organizmu više ili manje, koliko ćemo ih učinkovito iskoristiti iz hrane i hoćemo li ih moći iskoristiti na pravi način.

Na primjer, varijacije u genima (ili DNK) mogu uzrokovati:

  • ne možete koristiti folnu kiselinu iz hrane ili dodataka prehrani, pa je morate uzimati u obliku folata;
  • nakupljate visoke razine željeza što može dovesti do kroničnog umora, bolova u zglobovima, oštećenja srca i bubrega;
  • imate nisku razinu vitamina D koji je ključan za zdrave kosti, jak imunitet i dobro raspoloženje;
  • imate nedostatak vitamina B12 koji dovodi do anemije;
  • imate manjak kalcija, što vas čini podložnima osteoporozi, i tako dalje.

Kao što vidite, genetika ima velik, ponekad i presudan utjecaj na to koliko ćemo biti zdravi, čak i ako se pravilno hranimo, redovito vježbamo i slušamo preporuke liječnika. Dakle, kako znamo da li se ponašamo u skladu sa svojim DNK ili protiv njega? Odgovor leži u nutrigenomici.

Plan suplementacije temeljen na DNK 

Danas se nutrigenomika smatra budućnošću prehrane. Umjesto općih preporuka koje su više-manje iste za sve nas, ova znanost nudi precizne smjernice prema našem genetskom materijalu.

DNK analiza će pokazati kako izgleda naš genetski materijal, imamo li gene koji će smanjiti ili povećati apsorpciju pojedinih hranjivih tvari, imamo li predispoziciju za određene kronične bolesti itd. Na temelju analize stručnjaci iz područja nutrigenomike mogu izraditi točan plan prehrane koji je definiran samo za vas, prema vašim genetskim parametrima.

Za ilustraciju, zamislite ovo: vaš genetski test pokazuje da imate C677T varijantu MTHFR gena. To znači da imate problem s metabolizmom folata, koji je dalje odgovoran za metabolizam homocisteina (u našem tijelu je sve povezano, pa čim je jedan element u disbalansu, to se odmah odražava na cjelinu niz interakcija).

Zbog viška homocisteina u tijelu, izloženi ste riziku od srčanih bolesti. Zahvaljujući ovom testu u svoju prehranu uvodite namirnice bogate folatima, ali i suplemente. Opet, nutrigenomika vam je pomogla da znate da ne biste trebali koristiti dodatak folne kiseline, već samo folat. I – eto bitnih razlika na samo jednom malom primjeru.

Dodatak DNK: znanstvena fantastika?

Možda sve ovo zvuči kao scenarij nekog filma smještenog na Mars 2125. godine, ali nije.

Danas su DNK analize dostupne i kod nas, a sve je više stručnjaka kojima se možete obratiti za savjet na temelju svoje genetske karte. Ovakvim pristupom možete regulirati tjelesnu težinu, kontrolirati kronične bolesti, spriječiti ozbiljne bolesti, imati zdravu kožu i sjajnu kosu…

Popis je dugačak, ali zaključak je isti: svako ljudsko tijelo je jedinstveno iu budućnosti ćemo ga sigurno tako tretirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)