Blog

Upala mišića – Kako spriječiti i kako liječiti?

Upala mišića

S više sunca, višim temperaturama, dužim danima i kraćim hlačama i suknjama, dolazi do poznatog fenomena aktivnosti kampanje. Ukoliko niste kontinuirano u treningu i kondiciji, može vam se dogoditi izuzetno neugodna pojava upale mišića, nakon intenzivnog treninga nespremnog organizma.

Iako je bol u mišićima u osnovi dobar znak – odnosno znak da ste konačno pokrenuli mišiće, iznimno je važno da tjelesnoj aktivnosti pristupite ispravno i umjereno.

Upala mišića: Kako i zašto dolazi do toga stanja?

Ako ste se puni energije i entuzijazma zaputili u teretanu, park za trčanje ili vam je teretana dnevna soba – gotovo sigurno ćete biti nagrađeni upalom mišića. Pogotovo ako dugo niste vježbali i odabrali ste aktivnost koja zahtijeva izniman napor mišića. Već u prvom satu nakon vježbanja možete osjetiti nelagodu u mišićima, ponekad bol i težinu. Ali prava upala počinje tek nakon 24 sata treninga.

Svaki intenzivniji rad mišića dovodi do stvaranja i nakupljanja mliječne kiseline koja je odgovorna za opskrbu tkiva hranom i koja pomaže u iskorištavanju ugljikohidrata. Tada dolazi do upale. Osim boli, možete osjetiti stezanje i ukočenost mišića. Sve ove pojave uzrokovane su mikrooštećenjima unutar mišićnih vlakana. Neki drugi simptomi uključuju teške udove, nekoordinirane pokrete, tvrde i bolne mišiće na dodir i poteškoće pri stajanju, sjedanju ili korištenju stepenica.

Stručnjaci imaju još jednog “krivca” za pojavu bolnih mišića uslijed naprezanja ili naglih pokreta. Riječ je o kisiku, odnosno nedostatku kisika. Smatra se da do upale mišića dolazi zbog nedostatka kisika koji je neophodan tijekom intenzivne ili dugotrajne aktivnosti. Kada naprežete svoje tijelo, ne unosite kisik dovoljno brzo iu dovoljnoj količini do mišića koji intenzivno rade.

Poznato je da potreban rad mišića i sposobnost odgovora na izazov izravno ovisi o opskrbi mišića krvlju. Upravo zbog toga se počinje nakupljati već spomenuta mliječna kiselina koja se najčešće povezuje s umorom mišića. Razina tolerancije povećane razine mliječne kiseline u mišićima varira od osobe do osobe, pa je upravo to odlučujući čimbenik izdržljivosti.

Postoje posebni treninzi izdržljivosti koji mogu učiniti osobu tolerantnijom na bol koja se javlja zbog nakupljanja kiseline.

Čak i ako redovito vježbate, niste imuni na ovu pojavu. Naime, svaka promjena rutine treninga, posebice intenziteta ili same promjene, može dovesti do upale. Dobra je vijest da se u tom slučaju upala relativno brzo prevlada.

S druge strane, čak i neaktivna populacija može doživjeti upalu mišića ako naglo promijeni položaj i pomakne tijelo.

Dakle, nitko nije siguran!

Ali ne brini. Postoji toliko mnogo načina za izbjegavanje ili ublažavanje ove pojave.

Kako protiv upale mišića?

Dobro je znati da je umjerena upala mišića poticaj za rast mišića i povećanje njihove snage. S vremenom, ako nastavite s aktivnošću, mišići se počinju navikavati na redovite napore i vježbe koje izvodite, pa će se upale smanjiti, a njihov intenzitet postupno opadati.

Vaše tijelo je uvijek zahvalno kada mu dodatno olakšate posao. U tom slučaju prijeđite na redovitu tjelesnu aktivnost.

Kao i uvijek, sve kreće od tanjura.

Na samom početku redovite tjelesne aktivnosti unesite određene promjene u svoj jelovnik. Priroda nikad ne štedi pa nudi pregršt rješenja i za ovaj problem. Osigurajte svoju smočnicu i hladnjak zdravom hranom poput đumbira, lubenice, trešanja, papaje, ananasa, oraha, ribljeg ulja…

Osim toga, pripremite se za aktivnost vježbama zagrijavanja, kako bi tijelo lakše prihvatilo napor i izazov koji ga očekuju. Uvodite li nove vježbe, činite to postupno – povećavajte intenzitet i težinu, ali umjereno i oprezno.

Naravno, ako nakon svega i dalje osjećate jake bolove, slobodno posegnite za nekim analgetikom, iako oni nisu toliko preporučljivi, jer usporavaju oporavak mišića i time dobivate kontraefekt. Stoga se prirodni lijekovi kao i uvijek više preporučuju.

Upala mišića: Mogu pomoći hidratacija i masaža

Olakšajte si hladnim oblozima ili kremama s učinkom hlađenja koje ublažavaju bolove i ubrzavaju oporavak. Naravno, dodatna hidratacija je obavezna kada je fizički napor zahtjevniji od dnevne rutine. Pijte puno vode, a možete si pripremiti i hladnu kupku. Ako vam to zvuči previše neugodno, pomoći će vam i topla kupka. Također, pokušajte spavati redovito i dovoljno.

Masaža nakon svakog treninga također može pomoći. Ne vjerujemo da vam je lako priuštiti si profesionalnu masažu, no samomasaža listova, bedara, stražnjice i ramena preporučuje se kao mjera samopomoći i preventive. Odaberite ulje čiji vam se miris sviđa i nakratko se posvetite svom tijelu.

Međutim, znajte da je vrijeme još uvijek najvažniji faktor u liječenju upale mišića. Dakle, samo budite strpljivi i izbjegavajte opasne prečace za brže rezultate.

Upala mišića i suplementi

Uz hranu i predloženu prevenciju, u prevenciji i ublažavanju upale mišića uvelike mogu pomoći i kvalitetni suplementi poput magnezija, vitamina C, vitamina D i melatonina.

BiVits nudi prirodno i zdravo rješenje.

Iz velike i zdrave obitelji BiVits odaberite Recovery, Activa Vitamin C 1000 i C 500, kao i kompleks kalcija, magnezija i cinka ili magnezijev citrat s vitaminom B6.

BiVits rješenja osmišljena su kao podrška u svakodnevnim aktivnostima i poticanje stvaranja zdravih navika. BiVits pridonosi širenju i održavanju dobre ravnoteže zdravlja, a kada se ta ravnoteža postigne povećava se osjećaj sreće, zadovoljstva i motivacije. Kako bismo osigurali dobar balans zdravlja, besprijekornu potporu i pomogli Vama u očuvanju Vašeg zdravlja, za BiVits proizvode odabrali smo aktivne oblike hranjivih tvari vrhunske kvalitete, čija je sigurnost i stabilnost utvrđena raznim analizama i ispitivanjima, a njihova učinkovitost za zdravlje je znanstveno dokazano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)