Blog

Inzulinska rezistencija: Kako vitamini i minerali mogu pomoći?

Inzulinska rezistencija

Za razliku od dijabetesa, koji se često manifestira jasnim simptomima, inzulinska rezistencija je tiho stanje koje može trajati godinama, a da toga niste ni svjesni. U tom razdoblju raste rizik od prekomjerne tjelesne težine, visokog krvnog tlaka, povećanja masnoća u krvi, pa čak i depresije. Zato je važno ovaj poremećaj na vrijeme otkriti redovitim krvnim pretragama, ali i kontrolirati ga promjenom načina života. U nastavku članka saznat ćete najvažnije o inzulinskoj rezistenciji, kako je kontrolirati prehranom te koji vitamini i minerali mogu biti od pomoći.

Što je inzulinska rezistencija?

Za početak, trebali bismo shvatiti što inzulin radi u našem tijelu. Taj hormon izlučuje gušterača, a glavna mu je uloga potiskivanje glukoze iz krvi u stanice, kako bi se mogla koristiti za proizvodnju energije. Glukoza u krv ulazi iz hrane, pa se razina inzulina u krvi povećava neposredno nakon obroka. Tako se glukoza preusmjerava tamo gdje je najpotrebnija, a njezina razina u krvi opada. Inzulinska rezistencija je stanje u kojem stanice ignoriraju signale koje im daje inzulin i stoga gube učinkovitost u korištenju glukoze. Gušterača to shvaća kao znak da treba proizvoditi više inzulina, što može uspješno činiti godinama. Ali ako se gušterača umori i njena sposobnost stvaranja inzulina opadne, tada tijelo može pasti u stanje dijabetesa. Zato je vrlo važno na vrijeme ustanoviti inzulinsku rezistenciju i što prije je staviti pod kontrolu.

Inzulinska rezistencija: najčešći simptomi

Nažalost, simptomi su gotovo neprimjetni. Kod nekih osoba javlja se tamnija obojenost kože ispod pazuha, na vratu ili leđima te tzv. viseći prištići. Zato se inzulinska rezistencija obično dijagnosticira pregledima i krvnim pretragama, a ne bilo kojim očitim znakom koji bi vam pomogao da posumnjate na ovo stanje. Ako se inzulinska rezistencija razvije u dijabetes, možete primijetiti:

  • Da ste često gladni ili žedni, iako ste skoro jeli;
  • Često mokriti ili izbaciti veliku količinu tekućine;
  • Osjećati trnce u stopalima ili dlanovima;
  • Da ste umorni;
  • Da često patite od infekcija;
  • Da vaši nalazi krvi pokazuju visoke razine šećera.

Kako se hraniti ako imate inzulinsku rezistenciju

Promjene načina života najučinkovitiji su način kontrole inzulinske rezistencije i sprječavanja razvoja dijabetesa. Vrlo su važni gubitak viška kilograma i redovita tjelesna aktivnost, kao i uravnotežena prehrana. Ali što zapravo znači pojam ‘uravnotežena prehrana’? Prehranu treba bazirati na neindustrijskoj hrani – dakle što manje promijenjenoj, bez aditiva, zasićenih masti, šećera i slično. To znači da izbacite ili barem smanjite unos pekarskih proizvoda, tjestenine, gaziranih pića, slatkiša, grickalica, brze hrane itd. Umjesto toga, neka vaši obroci sadrže hranu bogatu vlaknima (povrće i cjelovite žitarice), dobre izvore proteina (jaja, riba, meso u umjerenim količinama), dobre masti (maslinovo ulje, koštuničavo voće, riba iz hladnih mora), voće i puno vode.

Vitamini i minerali za osobe s inzulinskom rezistencijom

Uz uravnoteženu prehranu, postoji nekoliko vitamina i minerala koji su se pokazali korisnima za ljude koji imaju problema s kontrolom razine šećera u krvi. To su prije svega:

Krom i inzulinska rezistencija

Krom je mikronutrijent odgovoran za kontrolu normalnog metabolizma glukoze, odnosno njezine upotrebe u tijelu. Manjak kroma također utječe na manju iskoristivost glukoze u organizmu, a to bi bilo lako riješiti kada bi se taj manjak lako odredio. Ali nije. Nažalost, ne postoji biokemijska analiza koja nam može pouzdano reći nedostaje li nam kroma u organizmu. Ali ono što sa sigurnošću možemo reći je da krom snižava glavni parametar dijabetesa, HbA1c, kao i razinu šećera u krvi, inzulina i kolesterola natašte. Zato se krom preporučuje osobama s inzulinskom rezistencijom, odnosno predijabetesom, razvijenim dijabetesom i starijim osobama kod kojih je veća vjerojatnost manjka ovog minerala.

Magnezij

Umjesto da pričamo o važnosti magnezija za organizam, reći ćemo vam da ovaj mineral sudjeluje u radu više od 300 enzima. Među njima su oni koji se bave proizvodnjom energije i preradom glukoze. Zbog toga manjak magnezija može dovesti do inzulinske rezistencije i drugih poremećaja, a često ga manjka kod osoba koje boluju od dijabetesa. Dodatak magnezija može poboljšati kontrolu šećera u krvi i poboljšati osjetljivost stanica na inzulin, pa je to jedna od prvih preporuka za inzulinsku rezistenciju.

Vitamin E

Ovaj vitamin najpoznatiji je po svom antioksidativnom djelovanju – odnosno sposobnosti da neutralizira slobodne radikale koji poput malih tasmanijskih vragova lutaju tijelom i oštećuju tkivo. Niske razine vitamina E u tijelu povećavaju rizik od razvoja dijabetesa, a suplementacija se pokazala učinkovitom u kontroli šećera i inzulinske rezistencije.

Vitamin B3

Niacin ili vitamin B3 dolazi u dva oblika: nikotinska kiselina i nikotinamid. Iako su bliski srodnici, ova dva spoja imaju različite učinke na organizam. Nikotinamid se pokazao učinkovitijim rješenjem za osobe s rano dijagnosticiranim dijabetesom, dok je nikotinska kiselina dobra za regulaciju masnoća u krvi, ali ima negativan učinak na regulaciju glukoze, pa se ne preporuča u (pred)dijabetičkim stanjima.

Rana kontrola inzulinske rezistencije = bolja prognoza

U slučaju predijabetesa najvažnije je što prije reagirati kako bi se bolest držala pod kontrolom. Ako to ne učinite, problem će se gotovo sigurno s vremenom pogoršati. Uz male promjene načina života, pravilnu prehranu i učinkovite suplemente, prvo ćete primijetiti razliku u razini energije i osjećaju vitalnosti, a zatim iu laboratorijskim pretragama. Zato nemojte čekati da počnete s dijetom 1. u mjesecu ili da počnete vježbati u ponedjeljak. Napravite prvi mali korak već danas, bilo da se radi o laganoj šetnji, zdravom međuobroku umjesto međuobroka ili savjetovanju sa svojim ljekarnikom o dodacima prehrani koji će vam pomoći na putu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)