Kvalitetna prehrana trebala bi omogućiti dobar unos svih potrebnih nutrijenata, osim vitamina D, koji ovisi o sunčevim zrakama. Manjak nutrijenata može nastati zbog pothranjenosti (gladi), jednolične i nekvalitetne prehrane te manjka nutrijenata u tlu u kojem rastu biljke. Rizik od manjka nutrijenata može biti genetski uzrokovan, ali isto tako i bolestima te primjenom nekih lijekova. Potrebe za nutrijentima mijenjaju se tijekom života. Procjena mogućeg manjka nutrijenata složen je posao koji se sastoji od procjene unosa te svih drugih faktora koji na njih mogu utjecati.

Biokemijska određivanja nekih nutrijenata su korisna, poput određivanja razine vitamina B12 u krvi, dok su kod nekih, kao što je magnezij, besmislena, osim kod ekstremnih nedostataka. Mikronutrijenti mogu biti esencijalni, jer ih sami ne možemo stvarati, poput vitamina i minerala. Glavna namjena većine suplemenata je nadoknada manjka. Neke mikronutrijente možemo stvoriti sami, poput alfa-lipoične kiseline, ali ih koristimo kao intervenciju pri specifičnim tegobama. Na žalost, brojni suplementi prošli su put panaceje i tvrdnji kako liječe ili sprječavaju niz bolesti. Takav senzacionalistički pristup nije poželjan.

Problem naziva

Postoji neusklađenost naziva koji opisuju mikronutriciju i razlikuju se percepcije što ona uključuje. Mikronutricija je puno više od propisivanja vitamina i minerala.

Suplementacija. Prehrana. Dijetoterapija. Nutricija. Mikronutricija. Ortomolekularna medicina. Vitamini i minerali.  Ponekad smo svi zbunjeni brojnim nazivima koji se vrte oko istog područja:

  • esencijalnih (nužnih) nutrijenata u hrani
  • manjka takvih elemenata u hrani ili njihove dostupnosti organizmu
  • zdravstvenih posljedica njihovog nedostatka
  • pozitivnih efekata nadoknade tog nedostatka
  • moguće farmakološke intervencije nutrijentima u bolestima.

Niti jedan od tih izraza nije idealan, jer donosi semantičke zabune, odnosno zabune zbog raznolikog individualnog shvaćanja značenja pojedinih riječi. Pojam dijetoterapije i nutricije kao da obuhvaća samo intervenciju prehranom, dok je pojam „vitamina i minerala“ nepotpun, jer suplementi nisu samo vitamini i minerali. Alfa-lipoična kiselina i omega-3 kiseline nisu vitamini i minerali. Nazivu „mikronutricija“ može se zamjeriti što naizgled obuhvaća samo mikronutrijente, a ne i makronutrijente poput proteina i masnih tvari (lipida). Negdje se ipak mora donijeti odluka i odlučiti se za jedan naziv. Francuski pojam mikronutricije (la micronutrition) ipak obuhvaća dva neodvojiva područja – i prehranu i eventualnu suplementaciju, i ne odvaja ih. Pojam ortomolekularne medicine poprimio je pejorativno (negativno) značenje naivne ideje kako će velike količine nutrijenata poput vitamina C zajamčiti ljudsko zdravlje i dugovječnost. Linus Pauling stvorio je takav naziv „prave molekule na pravom mjestu“, a velike kliničke studije srušile su mit o čudesnom djelovanju velikih doza vitamina i minerala i stavile ih u realni okvir [1, 2].

Pojam mikronutricije vrlo često se vezuje uz alternativnu i komplementarnu medicinu ili uz marketing suplementacijske industrije diljem svijeta. Francuska akademija upozorila je 2010. godine da su edukacijski materijali često vezani uz industriju i kako zbog toga riskiramo pristranost (bias) [3]. Potrebna nam je objektivnost i što manja pristranost kako god da nazvali ovo područje. Mikronutricija nema što raditi u alternativnoj i komplementarnoj medicini, jer su temelji racionalne mikronutricije postavljeni baš kao i smislenost same suplementacije.

Mikronutricija se nalazi na razmeđi triju stručnih zanimanja:

  • liječnika
  • farmaceuta
  • nutricionista

Svaka od tih struka posjeduje bazična znanja o tom području, no kao i uvijek, potrebni su dodatna edukacija i osvježavanje znanja svake od njih, što je i jedna od svrha ove stranice. Ulazak u dubinu problematike odlika je svakog specijaliziranog znanja današnjeg doba, od kirurgije do nutricionizma, pa mikronutricija nije u tome iznimka.

Zašto nastaje manjak nutrijenata?

Manjak nutrijenata može nastati zbog pothranjenosti (gladi), jednolične i nekvalitetne prehrane te manjka nutrijenata u tlu u kojem rastu biljke. Rizik od manjka nutrijenata može biti genetski uzrokovan, ali isto tako i bolestima te primjenom nekih lijekova. Potrebe za nutrijentima mijenjaju se tijekom života.

U povijesti, najčešći razlog manjka nutrijenata bio je uvjetovan prehranom. Neimaština i jednolična prehrana bile su glavni uzroci koji su dovodili do bolesti izazvanim ozbiljnim nedostacima nutrijenata. Cink je otkriven zahvaljujući siromašnom iranskom mladiću koji se hranio gotovo isključivo žitaricama i čija obitelj nije imala dovoljno novca za raznovrsnije namirnice. Takav način prehrane uzrokuje ekstreman manjak cinka [4]. Francuski liječnici XIX. stoljeća zamijetili su povezanost loše prehrane i sljepoće u djece, što je kasnije dovelo do otkrića vitamina A [5]. Velika glad u Irskoj u XIX. stoljeću zbog bolesti krumpira ubrzala je otkriće vitamina C, jer je tada porastao broj oboljelih od skorbuta. Krumpir je do tada bio izvor vitamina C u prehrani siromašnih ljudi [6]. Iza otkrića znatnog broja esencijalnih nutrijenata skriva se puno ljudske patnje i znanstvenika koji su htjeli naći i spriječiti uzrok te patnje.

Glad i neimaština nisu uvijek bile uzrok bolesti koje nastaju zbog nedostatka u prehrani. Nekih mikronutrijenata ima malo u tlu pojedinih područja. Tlo u Alpama sadrži vrlo malo joda i manjak joda čak i u bogatijoj prehrani postao je školski primjer manjka izazvanog nedostatkom nutrijenata u tlu [7]. Manjak selena u tlu kineske provincije Heilongjiang stvara sklonost teškoj Keshanskoj bolesti i kod normalne prehrane [8]. Izloženost sunčevoj svjetlosti ovisi o zemljopisnoj širini, odnosno o tome koliko sjeverno živimo. Što smo sjevernije, zimi je veći rizik od manjka vitamina D [9]. Nedostatak magnezija u tlu može ostaviti posljedice ne samo po biljke, već i one koji se njima hrane – životinje i ljude. Taj problem već je dugo u središtu zanimanja raznih struka, od agronoma do liječnika [10, 11]. Sve ono što smo susretali prošlih stoljeća i danas nam ostaje kao problem koji rješavamo i na kolektivnoj razini javnog zdravstva. Primjerice, tlo Novog Zelanda siromašno je selenom. Stručnjaci su predložili da se žitarice uvoze iz područja u Australiji koja su bogatija selenom u tlu te da se obogati ishrana životinja u uzgoju. To je rezultiralo povećanjem razine selena u populaciji [12].

Ekstremni nedostaci nutrijenata koje poznajemo iz povijesti relativno su rijetki u razvijenim zemljama, no još su uvijek česti u siromašnima. Tu možemo biti zahvalni na relativnom obilju u kojem danas živimo. Problemi ipak postoje. Izbjegavanje pojedinih skupina namirnica može dovesti do rizika od manjka nutrijenata. Primjer je osoba stara 72 godine, koja zbog dugogodišnjeg iritabilnog kolona izbjegava zeleno lisnato povrće i grahorice poput graha i slanutka. Zbog neuroloških tegoba specijalistica ju je uputila na kontrolu folne kiseline u krvi, koja je bila ekstremno niska. Zeleno lisnato povrće i grahorice dobar su izvor folne kiseline i ovakav manjak i tegobe mogli su se na vrijeme spriječiti suplementacijom. Monotona prehrana bogata industrijski obrađenim namirnicama može izazvati manjak brojnih nutrijenata [13]. Intervencija u način ishrane životinja može poboljšati unos nutrijenata. Francuski koncept obogaćivanja ishrane životinja omega-3 kiselinama nazvan Bleu-Blanc-Cœur povećava razinu omega-3 kiselina u ljudi ne samo konzumacijom mesa, već i drugim proizvodima, poput mliječnih proizvoda i jaja [14].

Pojedine namirnice siromašne su specifičnim nutrijentima i u slučaju jednolične prehrane mogu izazvati njihov manjak. Kozje mlijeko siromašnije je folnom kiselinom od drugih mlijeka. Malo dijete koje konzumira samo kozje mlijeko može razviti teški oblik anemije kao posljedicu manjka folne kiseline [15]. Rimski povjesničar Apijan iz Aleksandrije prvi je opisao danas neobičan manjak nutrijenata. Rimski vojnici opsjedali su grad Intercatiju i za to vrijeme hranili su se isključivo zečevima. Svi su redom patili od proljeva, a neki su i umrli [16]. Kasnije će istu bolest opisati i drugi slavni autori, poput Charlesa Darwina. Meso nekih životinja siromašno je mašću i osobe koje jedu takvo meso mogu patiti od teškog manjka masnoće u hrani i viška proteina u odnosu na masnoće. Pojavljuju se osjećaj velike gladi, umor, proljev i, ako stanje potraje, ljudi mogu umrijeti zbog neravnoteže tih dvaju makronutrijenata. Ljudi umiru zbog viška amonijaka i ureje te povećanja inzulina. Englezi tu bolest zovu rabbit starvation, a Francuzi mal de caribou, prema vrstama životinja čije meso može izazivati ovu bolest. U normalnim okolnostima ovakav problem danas je teško susresti, osim u ekstremnim poremećajima prehrane poput ortoreksije [17].

U biljnoj hrani nalazimo antinutrijente koji čine druge nutrijente manje dostupnima. Godine 1860. dvojica australskih istraživača, Robert O’Hara Burke i William John Wills, poveli su veliku ekspediciju iz grada Melbournea u unutrašnjost Australije. Ostali su bez hrane pa su hvatali divlje životinje i, poučeni primjerom Aboridžina, konzumirali vodenu paprat Marsilea drummondii, zvanu nardoo ili ngardu. Paprati sadrže enzim tiaminazu koja razgrađuje tiamin, vitamin B1. Taj se enzim mora inaktivirati i Aboridžini su pretvarali tu biljku u pastu zagrijavanjem. Na žalost, Robert i William nisu slijedili tradicionalne upute i članovi ekspedicije umrli su od bolesti beriberi, manjka vitamina B1.

Neki antinutrijenti nisu toliko drastični. Žitarice, pseudožitarice i sjemenke sadrže puno fitične kiseline. Fitična kiselina može smanjiti apsorpciju nekih minerala, poput željeza i cinka. Oksalati mogu smanjiti apsorpciju magnezija i kalcija, celuloza apsorpciju magnezija, tanini željeza, a neki glukozinolati iz povrća obitelji krstašica (Brassicaceae) mogu potencijalno smanjiti apsorpciju joda. To je dovelo do ortoreksije i Facebook grupa posvećenih „borbi“ protiv tih antinutrijenata, kojima se pripisuje da uzrokuju brojne bolesti. Istina je puno optimističnija. Namakanje, dizanje tijesta i klijanje smanjuju fitičnu kiselinu. Kuhanje i kraće vrijeme smanjuju oksalate u hrani. U stvarnom životu, teški nedostatak joda izazvan povrćem krstašicama opisan je samo u ortoreksiji, primjerice kod ljudi koji su jeli više od kilograma takvog sirovog povrća dnevno. Normalna konzumacija te grupe povrća, da je i svakodnevna, ne predstavlja rizik po štitnjaču, već korist za naše zdravlje [18]. Siromaštvo, glad i konzumiranje samo jednog tipa namirnica može izazvati manjak nutrijenata, kao što je bio slučaj s kroničnim manjkom cinka zbog prehrane isključivo integralnim žitaricama [4]. U normalnoj, raznolikoj prehrani današnjice, strah od antinutrijenata ne bi trebao biti povod velikom strahu, a pogotovo ne grupama na društvenim mrežama [19] .

Genetski čimbenici mogu pojačati rizik od nedostatka nekih nutrijenata. Vjerojatno je najbolji primjer folna kiselina. Postoje genetske razlike u populaciji u jednom od enzima uključenom u funkciju folne kiseline, MTHFR (metilen-tetrahidrofolat reduktaza). Jedan od oblika nazvan prema genetskom kodu C677T može povećati rizik od manjka folne kiseline i rizik nastanka bolesti poput krvožilnih [20]. Bolesti mogu smanjiti apsorpciju ili povećati potrošnju nutrijenata. Upalne bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti, smanjuju apsorpciju velikog broja nutrijenata i gotovo polovica pacijenata ima rizik od njihova manjka [21]. Stanja poput stresa, na primjer, mogu povećati gubitak magnezija [22].

Lijekovi mogu utjecati na manjak nutrijenata. Dugotrajna terapija metforminom može povećati rizik od manjka vitamina B12 ometajući njegovu apsorpciju i suplementacija smanjuje taj rizik [23]. Neki lijekovi mogu povećati izlučivanje (gubitak) nutrijenata, pa tako neki lijekovi protiv povišenog krvnog tlaka mogu povećati gubitak cinka [24].

Dob, odnosno starost čovjeka, itekako utječe na potrebu za nutrijentima. Djeci od devete od osamnaeste godine treba 30 % više kalcija no odraslim osobama [25]. To je doba rasta i intenzivnog metabolizma koštanog sustava i ta je povećana potreba potpuno očekivana. Prosječna potreba žene za željezom u plodnom dijelu života, kad ima menstruaciju, iznosi 18 mg dnevno, a prestankom menstrualnog ciklusa ta potreba pada na 8 mg dnevno [26]. Fiziološka stanja poput trudnoće i dojenja povećavaju potrebu za nekim nutrijentima. Dojilje trebaju gotovo dvostruko više joda od odraslog muškarca, jer aktivno putem mlijeka izlučuju jod [26].

Kako procijeniti manjak nutrijenata?

Procjena mogućeg manjka nutrijenata složen je posao koji se sastoji od procjene unosa te svih drugih faktora koji na to mogu utjecati, poput bolesti i lijekova. Biokemijska određivanja nekih nutrijenata su korisna, poput određivanja razine vitamina B12 u krvi, dok su kod nekih, kao što je magnezij, besmislena, osim kod ekstremnih nedostataka.

Postoje dva načina procjene nutrijenta koji se među sobom nadopunjuju:

  1. anamnestička
  2. biokemijska.

U anamnestičkoj procjeni moramo uzeti u obzir sve čimbenike koji mogu dovesti do manjka ili povećanih potreba za nutrijentima. Nutricionistički upitnici mogu u tome pomoći. Osoba koja jede rijetko plavu ribu i koja u prehrani ne koristi biljna ulja bogata omega-3 kiselinama ima rizik od manjka omega-3 kiselina u tijelu. Osobe koje rijetko jedu zeleno lisnato povrće imaju rizik od manjka folne kiseline. Jedna od potencijalnih pogrešaka je automatski savjet o korištenju dodataka prehrani. Potrebno je poraditi na trajnijem ispravljanju prehrambenih navika, a suplementaciju ostaviti kao nužnu intervenciju. Korištenje velikog broja suplemenata financijski opterećuje osobu i gotovo sigurno možemo očekivati manju suradljivost kroz dugo vrijeme. Pogrebni su nam odgovorni ljudi koji će trajno paziti na svoje zdravlje koliko je to moguće u realnim okvirima. U anamnestičkoj procjeni treba provjeriti utječu li bolest ili lijekovi na mogući manjak nutrijenata. Na žalost, anamnestička procjena ima svojih ograničenja. U anamnestičku procjenu mogu se uključiti neki tipični simptomi, poput grčeva u nogama i treperenja kapaka kod nedostatka magnezija ili trnaca u prstima kod manjka vitamina B12. No, simptomatska razina je nespecifična i simptomi manjka nutrijenata koji se lako nalaze na internetu mogu lako imati neki drugi uzrok, a ne manjak nutrijenata. Vrlo česti simptomi, poput umora, nervoze i probavnih tegoba, teško mogu biti od koristi, pogotovo kod manjka koji nije jako izražen.

Kod svakog pojedinog nutrijenta bit će vam navedena važnija anamnestička pitanja.

Biokemijske pretrage danas su dostupne i ponekad se pitamo ima li smisla ikakva anamnestička procjena. Ipak ima smisla. Laboratorijsko određivanje nedostatka omega-3 kiselina ne pokriva zdravstveno osiguranje i pretraga je skupa, pa je anamnestička procjena povoljnija opcija. U nekim situacijama je laboratorijska pretraga nužna.

Kod laboratorijskih pretraga postoje jednostavne pretrage direktnog određivanja u krvi. Manjak vitamina B12 lako se određuje u krvi. Njegova referentna vrijednost iznosi 145 – 637 pmol/L i razina ispod 145 pmol/L govori o potrebu suplementacije/liječenja. Kod nekih nutrijenata može biti kompliciranije. Raspon referentnih vrijednosti vitamina B12 je širok i ukoliko je osoba blizu donje granice nismo sigurni koliko je ta razina dovoljna za tu osobu. Zbog toga postoje i drugi biokemijski markeri, a jedan od njih je funkcionalni marker – određivanje metil-malonske kiseline (MMA). MMA raste u ljudima čija razina B12 vitamina nije optimalna i osjetljivija je i specifičnija metoda od određivanja razine vitamina B12 u krvi. Određivanje nekih nutrijenata je gotovo besmisleno. Većina magnezija u tijelu nalazi se u stanicama (intracelularno) i klasično mjerenje magnezija u serumu ili plazmi krvi slabo odražava stanje magnezija u tijelu. Potrebne su druge tehnike koje nisu rutinske, skupe su i kompleksne [27]. Nije magnezij usamljen u tom problemu. Određivanje cinka u serumu nije optimalan klinički marker njegovog realnog stanja u tijelu [28].

Klinička kemija, odnosno medicinska biokemija, znanost je koja je razvila niz specifičnih tehnika kako bi poboljšala kvalitetu procjene nutrijenta. Primjerice, određivanje omega-3 kiselina u plazmi/serumu nema smisla, jer na rezultat utječe hrana, i vrijednosti lako osciliraju od dana do dana. Zbog toga se omega-3 kiseline određuju u crvenim krvnim stanicama. Taj je koncept posuđen iz dugoročne kontrole šećera glukoze u dijabetičara. Naime, eritrociti žive oko 120 dana i odlično služe kao marker prosječnih biokemijskih promjena u tom vremenu. Određivanje u eritrocitima daje dobru procjenu unosa omega-3 kiselina u 120 dana i omogućuju odluku o suplementaciji ili promjeni prehrane, osim što ima manu da se to određivanje mora platiti [29].

U biokemijske pretrage pripada i DNK analiza genotipova, poput već spomenute C677T MTHFR enzima. DNK analiza je postala jeftina i popularna, no nosi i svoje zamke interpretacije. U SAD-u i zapadnoj Europi postoji tendencija da se suplementacija određuje na osnovi DNK analiza i očekuje se da ljudi uzimaju pet i više suplemenata cijeli život samo na osnovi statističkog rizika. To je pogrešno. Već i prehranom možemo korigirati neke nepovoljne genetske čimbenike, poput C677T MTHFR [30].

Za svaki od pojedinih nutrijenata bit će navedene optimalne metode određivanja/procjene njegovog manjka.

Tipovi mikronutrijenata i njihove intervencije

Mikronutrijenti mogu biti esencijalni, jer ih sami ne možemo stvarati, poput vitamina i minerala. Glavna namjena većine suplemenata je nadoknada manjka. Neke mikronutrijente možemo stvoriti sami, poput alfa-lipoične kiseline, ali ih koristimo kao intervenciju u specifičnim tegobama

Mikronutrijenti mogu biti esencijalni, njih naše tijelo ne može stvoriti već ovisimo o njihovom unosu. Svi vitamini i minerali su esencijalni. No, ponekad neke mikronutrijente možemo stvoriti sami, ali u nedovoljnoj količini, pa ih trebamo unositi hranom ili suplementima. Kolin je takav primjer [31]. EPA i DHA, dvije omega-3 kiseline, nisu esencijalne, već ih sami stvaramo iz alfa-linolenske kiseline, koja je esencijalna omega-3 kiselina. No, kao i u slučaju kolina, stvaranje EPA i DHA iz alfa-linolenske kiseline nije optimalno u dijelu populacije i korisno ih je unositi hranom [32]. Mogli bismo ih nazvati uvjetno esencijalni mikronutrijenti. Vitamin D je uvjetno esencijalan kada ga sami ne stvaramo dovoljno u koži.

Neki mikronutrijenti nisu esencijalni ili su nam strani i ne nastaju u organizmu. Koenzim 10 i alfa-lipoična kiselina nisu esencijalne tvari, jer ih sami stvaramo u tijelu. Usprkos tome, koristimo ih u mikronutriciji/lijekovima. N-acetil-cistein sami ne stvaramo, no u tijelu ga koristimo za sintezu antioksidansa glutationa.

Primjena mikronutrijenta može biti nadoknada njegovog manjka. To je i najčešći razlog suplementacije. Osim u nekim slučajevima, koriste se relativno niže doze usklađene s dnevnim potrebama. Primjerice, potrebno nam je nešto više od deset miligrama cinka dnevno, pa i uobičajene doze u suplementima budu 10-20 miligrama. U pojedinim situacijama koristimo doze daleko iznad preporučenih dnevnih doza. Odrasloj osobi treba 2,4 mikrograma vitamina B12 dnevno. Vitamin B12 ima složen, aktivni put apsorpcije. U slučaju da sumnjamo u efikasnost ili blokadu ovog aktivnog puta, visoke doze od 500 mikrograma omogućuju apsorpciju koja zaobilazi aktivni put i time možemo nadoknaditi i ozbiljan manjak ovog vitamina [33].

Nisu uvijek sve intervencije mikronutrijenata samo nadoknade manjka. Ponekad mikronutrijent može biti farmakološka intervencija neovisna o njegovom manjku. Cink može smanjiti simptome i skratiti vrijeme trajanja prehlade, i to nije povezano s njegovim manjkom [34]. Alfa-lipoična kiselina u suplementu/lijeku uopće se ne ugrađuje u enzime u kojima je prisutna kada sami stvaramo alfa-lipoičnu kiselinu. Ona je primjer gdje suplement/lijek potpuno nadilazi svoju fiziološku funkciju i ostvaruje drugu ulogu, poput indukcije (podizanja) vlastitih antioksidansa u bolestima kao što su dijabetes tip I ili II, i time olakšava probleme dijabetičke neuropatije [35]. Primjena suplemenata sa 250-500mg EPA i DHA omega-3 kiselina služi nadoknadi ako u prehrani imamo njihov manjak. No, za farmakološku intervenciju smanjenja rizika od infarkta miokarda (srca) kod ljudi koji su već na terapiji lijekovima protiv povišenog kolesterola koristi se visoka doza od 4 grama EPA kiseline (EPA etilni ester) dnevno [36]. U mikronutriciji moramo jasno razlikovati nadoknadu manjka od farmakološke intervencije.

Katkad postoji strah da se vitamini i minerali natječu jedni s drugima u apsorpciji te kako primjena preparata s više mikronutrijenata nema smisla. Takav strah nije opravdan ni s evolucijskog aspekta, jer ljudi oduvijek iz hrane dobivaju cijeli koktel različitih nutrijenata. Cink, vitamin C, vitamin B2, vitamin B12, magnezij i niz drugih nutrijenata ima vlastite, specifične transportere koji ih apsorbiraju. Postoje opisani problemi kompeticije nekih elemenata, poput cinka i bakra, ali tek kod vrlo velikih doza, koje i nisu više uobičajene u suplementima. Način apsorpcije i eventualne interakcije svakog od njih bit će detaljno opisani kod svakog nutrijenta. 

Je li mikronutricija besmislena i opasna?

Postoje ljudi koji su skeptični u vezi s nadoknadom manjka ili intervencijom, i ta je skepsa motivirana kaosom u oglašavanju i neutemeljenim tvrdnjama o njihovoj koristi. Ponekad se javljaju i strahovi donosi li suplementacija rizik po zdravlje.

„Jedite povrće i neće vam nedostajati vitamina.“ To nije istina, mogu vam nedostajati B12 i B2 vitamin. „Svako ulje sadrži razne omega kiseline“ ne odgovara znanstvenoj istini. Ovo su samo neki od citata koje su izrekli stručni ljudi u medijima. Postoji tendencija proglašavanja bilo kakvog proizvoda s mineralom i vitaminima besmislenim. Kupnja vitaminskih preparata često je kaotična i nije temeljena na potrebama. Pristup mora biti individualan, a ne kolektivan. No, to ne znači da je svaka suplementacija besmislena. Pojedini vitamini i minerali prolaze kroz fazu panaceje, svelijeka, gdje bi njihova suplementacija trebala biti način liječenja nemalog broja bolesti. To nije realno i održivo i mnoge reakcije protiv suplementacije nastaju kao odgovor na oglašavanje, neutemeljene priče o vitaminina i mineralima i novim panacejama. S te strane reakciju treba razumjeti.

Drugi je problem što na studijima biomedicinskih struka često slušamo samo o primjerima teških nedostataka u prošlosti europskih zemalja ili siromašnih područja današnjeg svijeta. Teški manjak vitamina A uzrokuje kseroftalmiju, bolest koja može voditi u sljepoću. Teški manjak vitamina C izaziva skorbut, koji je odnio puno života, baš kao i pelagra, bolest izazvana nedostatkom vitamina B3 i triptofana. Ekstremni manjak joda vodi u gušavost i endemski kretenizam alpskih područja Europe. Svaki drugi manjak koji ne izaziva takve bolesti kao da nije realan. Stvarnost je ipak drukčija i danas moramo paziti i na suboptimalan, manje izraženi manjak. Proučimo dva primjera.

Pacijentici je zbog dermatološkog problema sugerirano da koristi kreme za sunčanje visokog faktora i strogo izbjegava sunce. Pacijentica se savjeta držala niz godina, no nije joj bio sugeriran vitamin D, osim da pije mlijeko. Čak i mlijeko s dodanim vitaminom D nije dovoljno za nadoknadu. Nakon pet godina, u predmenopauzalnoj dobi, pacijentici je prvi put potkraj ljeta izmjerena razina vitamina D, koja je bio vrlo niska. Razvila je tešku osteoporozu. Njezin je organizam funkcionirao kroz to vrijeme bez težih bolesti. Problem se mogao prevenirati i, srećom, danas se to više ne bi dogodilo.

Pacijenta je specijalist neurologije uputio na određivanje razine vitamina B12 u krvi zbog sumnje na njegov manjak. Pacijent je čuo drugo mišljenje medicinskog djelatnika kako određivanje nema smisla „jer bi se to vidjelo iz opće krvne slike“. Medicinski djelatnik mislio je na klasičan, fakultetski primjer bolest manjka vitamina B12, a to je makrocitna megaloblastna (megaloblastična) anemija. U tom tipu anemije manjak B12 vitamina vidi se u krvnoj slici kao povećani volumen crvenih krvnih stanica. Međutim, težak manjak vitamina B12 može izazvati tegobe živčanog sustava bez hematoloških (krvnih) manifestacija koje se vide u uobičajenom krvnom nalazu [37].

Drugi izvor skepse je strah od hipervitaminoze. Dugo godina je u zemljama zapadnog Balkana vitamin D bio dostupan samo u dozama od 400 IU. Američki Food and nutrition board preporuča 600 IU dnevno za odraslu osobu do 70 godina starosti, a 800 IU za starije. Iz nepoznatih razloga postojalo je upozorenje kako je prelazak unosa od 400 IU dnevno opasan po zdravlje. Još uvijek se održava legenda kako su svi vitamini topivi u vodi bezopasni i smiju se koristiti u većoj dozi bez straha, dok su vitamini topivi u ulju opasni, jer se akumuliraju. Na žalost (ili sreću), takvo razmišljanje nije točno.

Vitamin K je skupina više molekula i pripada vitaminima topivim u ulju. Njegov potencijal akumulacije je znatno manji od one vitamina topivih u vodi i uklanjamo ga u roku od nekoliko dana [38]. Stoga nije istina da se svi vitamini u ulju nakupljaju u organizmu. Za neke druge, poput vitamina A i E, to je točno, no čini li ih i to opasnim? Odrasla osoba dnevno treba oko 15 mg prirodnog alfa-tokoferola, oblika vitamina E. Gornja sigurna granica je vrlo visoka – čovjek bez straha smije koristiti 1 gram alfa tokoferola, premda nam doista nije toliko potrebno [39]. Omjer najviše i potrebne dnevne doze iznosi 66 puta. Vitamina D nam je potrebno 600 IU dnevno, a sigurna dnevna doza koja se može uzimati svakodnevno do kraja života, osim u rijetkim bolestima, iznosi 4000 IU [25]. Omjer iznosi 6,6 puta. Folna kiselina je vitamin topiv u vodi. Odrasla osoba dnevno treba 400 mikrograma iz hrane (200 mikrograma iz suplemenata). U trudnoći, dojenju i nekim stanjima potrebno nam je više. No, premda se radi o vitaminu topivom u vodi, njegova gornja sigurna granica dugotrajnog korištenja u suplementima iznosi 1000 mikrograma [31]. To je omjer od samo pet puta za suplemente. Svaki vitamin je priča za sebe i kategoriziranje sigurnosti kroz topivost u uljima i vodi nije smisleno.

Doziranje u djece katkad izaziva strah i nesigurnost. Postoje jasne smjernice za doziranje u djece koje navodimo kod svakog pojedinačnog mikronutrijenta. U tim doziranjima bude iznenađenja i ne korigira se doza svih vitamina prema težini, kao kod antibiotika i lijekova protiv povišene tjelesne temperature. Dijete od jedne godine starosti ima jednaku dnevnu potrebu za vitaminom D kao i odrasla osoba. Razlog je jasan – pojačana aktivnost koštanog sustava i drugi fiziološki procesi u kojima sudjeluje.

Stav protiv suplemenata dolazi i zbog načina registracije proizvoda. Proizvodnja i kontrola kvalitete dodataka prehrani zaostaju za standardima u proizvodnji lijekova. Postoji samo dobra volja proizvođača do koje mjere će koristiti postupke u proizvodnji suplemenata, a koji odgovaraju standardima ozbiljne farmaceutske industrije. Takvi proizvođači i postoje. Postoje vitaminski i mineralni preparati registrirani kao lijekovi, no većina proizvođača suplemenata poseže za jednostavnijom i bržom registracijom od lijeka. Glavni problem je pitanje indikacije. Mikronutrijenti uglavnom nemaju jednu indikaciju (bolest) kao što imaju lijekovi protiv visokog krvnog pritiska ili lijekovi koji smanjuju kolesterol. Jedina indikacija bi im bio manjak nutrijenta, a kod nemalog broja nutrijenata tu dolazimo do problema dijagnostike (vidi – Kako utvrditi manjak). U realnom životu, registracija suplementa ne bi bio problem da se svi pridržavaju standarda kvalitete i dobre proizvođačke prakse.

Paradoksalno, u mikronutriciji je lakše komunicirati s ljudima koji su skeptični, jer su to i ljudi koji imaju racionalni pristup medicini. Općenit pristup mikronutriciji je jednostavan: treba suplementirati samo ono što nedostaje u prehrani ili kada zbog drugih razloga imamo manjak nutrijenata. Ljude treba poticati na pozitivne promjene u prehrani, prije svega obogaćivanjem njene raznolikosti.

Mikronutricija može biti loša ako daje ljudima alibi za nastavak loših životnih navika. Pušači trebaju više vitamina C od nepušača, ali korištenje vitamina C da bismo mogli nastaviti pušiti s manje grižnje savjesti nije dobra životna opcija. Jedenje jednolične i industrijski obrađene hrane s malo povrća ne može se nadoknaditi vitaminskim preparatima, jer oni donose samo dio nutrijenata iz povrća. Mikronutricija ne smije i ne može biti alibi za odsustvo redovite fizičke aktivnosti sukladne godinama, baš kao i forsiranje sebe. Ne zlorabite suplemente da biste radili preko svojih granica i iscrpljivali se.

Pretjerivanje

Na žalost, brojni suplementi prošli su put panaceje i tvrdnji kako liječe ili sprječavaju niz bolesti. Takav senzacionalistički pristup nije poželjan. Društvene mreže i brojne grupe unose veliku konfuziju i spektakularne tvrdnje bez temelja u stvarnosti.

Još od doba ortomolekularne medicine postojala je ideja o „čarobnim“ suplementima, koji će biti spektakularni u liječenju i prevenciji bolesti. Što je veća doza iznad fizioloških potreba, mislilo se, to bi i učinak trebao biti veći. U XXI. stoljeću konačno moramo napustiti takav način razmišljanja. On pripada povijesti i idejnom konceptu XX. stoljeća.

Jedan od problema mikronutricije je ideja panaceje. Sedamdesetih i osamdesetih godina XX. stoljeća to je bio vitamin C, koji je antioksidativnim djelovanjem trebao sprječavati nastanak malignih tumora, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove. Klinička stvarnost nas je razuvjerila, ali došli su novi proizvodi i trendovi. Omega-3 kiseline, pojedini vitamini kompleksa B, vitamin D, jod. Svi su se oni izmijenili na tronu panaceje. Panaceja ne postoji, nikada niti nije postojala, ali je toliko zavodljiva ideja. Zvuči li vam panaceja naivno? Godine 1984. francuski farmaceut Pierre Simon napravio je mali sociološki eksperiment. U vrlo ozbiljnom francuskom časopisu za medicinske djelatnike, Prescrire, napisao je 1. travnja članak o novom lijeku Panaceum. On je navodno došao s Tibeta i ispitan je kod životinja i ljudi. U dozi od samo 5 miligrama omogućavao je izliječenje gotovo svih bolesti današnjice, uključivši i one koje medicina do sada nije mogla liječiti. Urednici Prescrire željeli su time napraviti prvoaprilsku šalu u inače ozbiljnoj publikaciji, ali i potaknuti kritičko mišljenje. Koje su bile posljedice? Veliki broj liječnika je počeo propisivati nepostojeći lijek Panaceum, pa je morala intervenirati i komora francuskih farmaceuta [40]. Ako ste medicinski radnik/radnica, ne budite grubi prema očitoj ljudskoj tendenciji traženja panaceje. Potreban nam je dugotrajan razvoj kritičkog razmišljanja.

Razlog nastanka panaceje je vječna ljudska potreba za pojednostavljenjem. Čemu učiti te ogromne medicinske nauke kada s minimalnim znanjem možemo ponuditi jednostavno rješenje bez velikog truda? Želja za ponižavanjem ljudi sa znanjem stara je koliko i ljudsko društvo, i samo je trebamo biti svjesni. Moderno doba društvenih mreža donijelo je priliku ljudima sa mesijanskim sindromima i narcisoidnošću, pa su im suplementi i teme ljudskog zdravlja pružili priliku da nađu svoju pozornicu [41]. Svi smo svjesni tematskih grupa na društvenim mrežama gdje se nude panaceje. Mnogi misle kako je novac glavni motiv, no češći motiv vođa takvih grupa je utjecaj i moć nad drugim ljudima.

Često uz panaceju (svelijek) mora ići i sve-uzrok, nešto što uzrokuje brojne bolesti. Gljivice roda Candida, Epstein-Barrov virus i propusnost crijeva već su klasični sveuzroci popularni na društvenim mrežama širom sveta. Sveuzrok daje dodatnu „znanstvenu“ težinu primjeni panaceje. Svaka godina donosi svoju modu, pa će to ponekad biti teški metali u tijelu, a katkad oksalati u hrani kao sveuzrok ljudskih tegoba. Kao način dijagnostike često se pružaju vrlo nespecifični simptomi: umor, nesanica, anksioznost, probavne tegobe, slabost, nervoza. Sve su to simptomi koji mogu biti znak drugih bolesti, ali se mnogi baš u njima prepoznaju, jer su česti. Sveuzroci i panaceje se idejno potroše u roku od nekoliko godina, nakon tko zna već kojeg po redu razočaranja, ali to ne sputava ljude da neprestano tragaju za novima. Katkad sveuzroci budu u znanstvenom stilu. Enzim MTHFR učestvuje u metabolizmu folne kiseline. Postoje genetske razlike u aktivnosti ovog enzima u ljudskoj populaciji i jedan oblik, C677T, donosi potencijalno veći rizik od manjka folne kiseline. Ova jednostavna priča dobila je pre nekoliko godina veliku popularnost sveuzroka i Facebook grupa s više desetaka tisuća članova, gdje se dijele „MTHFR kuhari i protokoli“ i optužuje ovaj genetski oblik za simptome i tegobe koji nisu sa njim povezani.

Moderno doba donosi i nove trendove. Nekada su u fokusu bile velike doze, danas su u fokusu biokemijski parametri. Kada u nekoj od bezbrojnih Facebook grupa određeni protokol liječenja ne djeluje i ljudi se na to požale, postavljaju se nove „referentne vrijednosti“. Normalne razine markera nedostatka željeza kod žena, proteina feritina, iznosi 13 – 150 μg/L. No, česta su objašnjenja kako „im ne može biti bolje ako im feritin nije veći od 75 μg/L“. Svi smo mi različiti i neke žene takav nivo ne mogu dostići lijekovima i dodacima prehrani i to je normalno da ne mogu. Prosječne normalne vrijednosti u populaciji imaju statističku podjelu i neki ljudi potpuno normalno žive sa 35 μg/L, a neki sa 150 μg/L. Postavljanje takvih novih vrijednosti izuzetno je često i budite sa tim oprezni, jer to ne odražava medicinsku stvarnost.

Neprestano traženje čarobnog suplementa danas ocrtava naturopatske škole engleskog govornog područja, koje imaju veliku glad za novim molekulama. Vitamin D, vitamin C i zeolit postali su zastarjeli i naslijedili su ih pirolokinolin kinon (PQQ) i nikotinamid mononukleotid (NMN). Takvi suplementi mogu imati znanstvene studije iza sebe, ali jedan ili dva suplementa ne garantiraju dug život bez bolesti i nisu panaceje.

Zdravlje je daleko sveobuhvatnije područje s više dimenzija.

Reference

 

  1. Sesso, H. D., et al., Multivitamins in the Prevention of Cardiovascular Disease in Men: The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial. JAMA, 2012. 308(17): p. 1751-1760.
  2. Hercberg, S., et al., The SU.VI.MAX Study: a randomized, placebo-controlled trial of the health effects of antioxidant vitamins and minerals. Arch Intern Med, 2004. 164(21): p. 2335-42.
  3. Jaffiol C., B. P., Laplace J-P., Réflexions et propositions relatives aux allégations de santé, et aux complements alimentaires. Bulletin de L'Académie Nationale de Médecine, 2011(195): p. 189-202.
  4. Prasad, A. S., Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr, 2013. 4(2): p. 176-90.
  5. Semba, R. D., On the 'discovery' of vitamin A. Ann Nutr Metab, 2012. 61(3): p. 192-8.
  6. Carpenter, K. J., The discovery of vitamin C. Ann Nutr Metab, 2012. 61(3): p. 259-64.
  7. Zimmermann, M. B., Research on Iodine Deficiency and Goiter in the 19th and Early 20th Centuries. The Journal of Nutrition, 2008. 138(11): p. 2060-2063.
  8. Chen, J., An original discovery: selenium deficiency and Keshan disease (an endemic heart disease). Asia Pac J Clin Nutr, 2012. 21(3): p. 320-6.
  9. Kimlin, M. G., Geographic location and vitamin D synthesis. Mol Aspects Med, 2008. 29(6): p. 453-61.
  10. Cakmak, I., Magnesium in crop production, food quality and human health. Plant and Soil, 2013. 368(1): p. 1-4.
  11. DiNicolantonio, J. J., J. H. O'Keefe, and W. Wilson, Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart, 2018. 5(1): p. e000668.
  12. Thomson, C.D., Selenium and iodine intakes and status in New Zealand and Australia. Br J Nutr, 2004. 91(5): p. 661-72.
  13. Martini, D., et al., Ultra-Processed Foods and Nutritional Dietary Profile: A Meta-Analysis of Nationally Representative Samples. Nutrients, 2021. 13(10).
  14. Schmitt, B., et al., The choice of animal feeding system influences fatty acid intakes of the average French diet. OCL, 2018. 25(2): p. D205.
  15. Harrison, M., R. Hilliard, and E. Lavine, Case 2: You look like you've seen a goat. Paediatr Child Health, 2007. 12(5): p. 389-91.
  16. Appianus, G.P., Histoire romaine. Tome I Tome I. 2020.
  17. Bilsborough, S. and N. Mann, A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab, 2006. 16(2): p. 129-52.
  18. Felker, P., R. Bunch, and A. M. Leung, Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev, 2016. 74(4): p. 248-58.
  19. Petroski, W. and D. M. Minich, Is There Such a Thing as "Anti-Nutrients"? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds. Nutrients, 2020. 12(10).
  20. Moll, S. and E.A. Varga, Homocysteine and MTHFR Mutations. Circulation, 2015. 132(1): p. e6-9.
  21. Weisshof, R. and I. Chermesh, Micronutrient deficiencies in inflammatory bowel disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18(6): p. 576-81.
  22. Pickering, G., et al., Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients, 2020. 12(12).
  23. Zhang, Q., et al., Metformin Treatment and Homocysteine: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2016. 8(12).
  24. Braun, L.A. and F. Rosenfeldt, Pharmaco-nutrient interactions - a systematic review of zinc and antihypertensive therapy. Int J Clin Pract, 2013. 67(8): p. 717-25.
  25. Ross, A.C.T.C.L.Y.A.L.C.H.D.I.o.M., Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. 2011.
  26. Institute of Medicine, P.o.M.I.o.M.F. and B. Nutrition, DRI, dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium, and zinc : a report of the Panel on Micronutrients ... [et al.], Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. 2001, Washington, D.C.: National Academy Press.
  27. Fiorentini, D., et al., Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients, 2021. 13(4).
  28. King, J. C., et al., Biomarkers of Nutrition for Development (BOND)-Zinc Review. J Nutr, 2015. 146(4): p. 858s-885s.
  29. Harris, W. S. and C. Von Schacky, The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med, 2004. 39(1): p. 212-20.
  30. Lisboa, J. V. C., et al., Food Intervention with Folate Reduces TNF-α and Interleukin Levels in Overweight and Obese Women with the MTHFR C677T Polymorphism: A Randomized Trial. Nutrients, 2020. 12(2).
  31. Institute of Medicine Staff, F. and S. Nutrition Board, Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin and Choline. 2000.
  32. Lattka, E., et al., FADS gene cluster polymorphisms: important modulators of fatty acid levels and their impact on atopic diseases. J Nutrigenet Nutrigenomics, 2009. 2(3): p. 119-28.
  33. Sharabi, A., et al., Replacement therapy for vitamin B12 deficiency: comparison between the sublingual and oral route. Br J Clin Pharmacol, 2003. 56(6): p. 635-8.
  34. Hemilä, H., Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open, 2017. 8(5): p. 2054270417694291.
  35. Najafi, N., et al., Effects of alpha lipoic acid on metabolic syndrome: A comprehensive review. Phytother Res, 2022.
  36. Bhatt, D. L., et al., Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia. New England Journal of Medicine, 2018. 380(1): p. 11-22.
  37. Shipton, M. J. and J. Thachil, Vitamin B12 deficiency - A 21st century perspective Clin Med (Lond), 2015. 15(2): p. 145-50.
  38. Card, D. J., et al., Vitamin K metabolism: current knowledge and future research. Mol Nutr Food Res, 2014. 58(8): p. 1590-600.
  39. Food and P.o.D.A.I.o.M.S. Nutrition Board Staff, Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium and Carotenoids : A Report of the Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds, Subcommittees on Upper Reference Levels of Nutrients and of Interpretation and Use of Dietary Reference Intakes and the Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. 2000.
  40. Simon, P., Les deux pieds, les deux mains dans le médicament. 2001, Paris: Publibook.
  41. Jabeen, F., C. Gerritsen, and J. Treur, Narcissism and fame: a complex network model for the adaptive interaction of digital narcissism and online popularity. Applied Network Science, 2020. 5(1): p. 84.

Autor: Dr. sc. Stribor Marković,
magistar farmacije

Najteži dio posla bio je pomiriti dva svijeta, stručni i laički. Htio sam napraviti informativni sadržaj za medicinsku struku, od liječnika i farmaceuta do nutricionista, u kojem bi mogli zaroniti do one dubine do koje sami žele.

Košarica
Sign in

No account yet?

Start typing to see Proizvoda you are looking for.
Shop
0 Wishlist
0 items Cart
My account