Autor BiVits Vitaminologije

Stribor Marković

Već dugi niz godina želim stvoriti internet stranicu kojom bi se informacije o mikronutrijentima učinile dostupnima svima. Davne 1992. godine tema moga maturalnog rada bili su vitamini, i tek sada, nakon trideset godina, zaokružujem jednu cjelinu. Ako smo temeljiti, ništa ne ide brzo. Niz sponzora nije imao razumijevanje i želju da podrži takav projekt, jer su svi usredotočeni na direktni marketing proizvoda, ili su računali, reći ću s malo gorčine, da ću to napraviti prije ili kasnije besplatno. Tu sam pogrešku napravio više puta i ne bih je ponavljao. Za finalizaciju svakog teksta u prosjeku je trebalo sedam dana i prosječno oko osam sati rada na dan, i to nakon što građu pripremam već godinama. Zahvalan sam Abelapharmi što je bila i ostala voljna podržati ovakav projekt, pod jednim uvjetom, a to je da informacije budu strogo objektivne i da na njih ne utječe marketinška strategija. To ćete i osjetiti u člancima. Dapače, odgovorne osobe u Abelapharmi i same su na tome inzistirale, što je ugodno osvježenje.

Činjenica da sam napisao sve ove članke ne čini me nužno stručnjakom u tom području; postoje ljudi koji su stvorili velik opus publikacija radeći na nekim segmentima nutrijenata i njihove kliničke primjene. Ja sam samo imao vremena i volje prihvatiti se ovog posla. Da bih to radio, morao sam steći i dovoljno iskustva da u ogromnoj šumi literature odaberem bitno i relevantno. U tome su mi pomogli dobre knjige i pregledni radovi, ali to je velik posao. Svaku referencu treba pročitati, a ne samo pronaći na Pubmedu i taksativno navesti. Iza toga su godine rada. Rad u farmaceutskoj industriji, od istraživanja do kontrole kvalitete, i direktan rad s pacijentima, cijeloj su priči dali vjerodostojnost. Iza mene je više od 15 000 razgovora s individualnim pacijentima, i možda me najviše naučio strahovit jaz između očekivanja i realnih slučajeva, iskustvo koje ne mogu prenijeti laboratorij i distanca od osobe s imenom i prezimenom. Imam dugogodišnje iskustvo u edukacijama medicinskih djelatnika, ali i popularizaciji znanosti i medicinske struke. Svoj put dalje nastavljam u akademskom okruženju, što me raduje. Svatko ima svoj forte,odnosno područje gdje je više kod kuće, a budući da sam i farmaceut i biokemičar, osjetit ćete to po opisu biokemijskih funkcija, doza i interakcija. U člancima ćete naći manje podataka o analitičkim tehnikama koje su namijenjene za relativno uzak profil stručnjaka. U kliničkom dijelu trudio sam se usredotočiti na metaanalize, da bi sve bilo utemeljeno na dokazima, čak i onda kada priča naizgled ne ide u prilog mikronutrijentu.
Najteži dio posla bio je pomiriti dva svijeta, stručni i laički. Htio sam napraviti informativni sadržaj za medicinsku struku, od liječnika i farmaceuta do nutricionista, u kojem bi mogli zaroniti do one dubine do koje sami žele. Uzor u projektu bile su mi stranice poput američkih NIH i Linus Pauling Institute. S druge strane, htio sam da postoje informacije za ljude koji nisu stručni u području medicine ili nutricionizma, ali žele naučiti osnove ili naći njima bitne informacije. Vas koji ste nemedicinskih struka najviše će zanimati povijest nutrijenata i svaka ta priča meni je fascinantna. Nauče nas zahvalnosti. Korisne će vam biti informacije o sadržaju mikronutrijenata u hrani, o dnevnim potrebama za njima, stanjima u kojima postoji rizik od njihovih manjkova te koji lijekovi mogu na njih utjecati, ili obratno. Možda će vas manje zanimati molekularna razina ili putevi apsorpcije i metabolizma. Vi koji ste medicinski educirani, odaberite informacije koje sami želite.
Kada postoji jedan autor, bez obzira na objektivnost, postoji rizik od interpretacije ili fokusa. Svaku rečenicu pisao sam s aspekta pobijanja, odnosno zamišljajući kako bi netko mogao negirati činjenice te kojim bih ih podacima branio. Mislim da je to razuman pristup koji navodi na preispitivanje. Zahvalan sam prof. dr. Srđanu Pešiću, profesoru Medicinskog fakulteta u Nišu, kojeg cijenim ne samo kao stručnjaka, već i kao čovjeka, koji je pregledao svaki članak. Zahvaljujem i Marku iz Abelapharme za poticajnu i ugodnu komunikaciju. Zahvaljujem i vama koji čitate. Vi ste raison d’être cijelog projekta i vi ga procjenjujete. Duboko vjerujem u potrebu širenja znanja svima.
Košarica
Sign in

No account yet?

Start typing to see Proizvoda you are looking for.
Shop
0 Wishlist
0 items Cart
My account